پدر و مادرانی که به دنبال جایگزینی برای شربتهای سرفه (که بهوفور در داروخانهها یافت میشود) در آرام کردن سرفههای کودکانشان هستند مطمئن باشید که عسل میتواند باعث تسکین گلو و کاهش سرفهها گردد؛ این نکتار طلایی موجود در آشپزخانه به همان میزانی که شربتهای سرفه سبب تسکین سرفه میشوند، میتواند به تسکین گلو و سرفه کمک نماید؛ تحقیقات جدید اینطور نشان میدهد.
طبق تحقیقات منتشر شده، کودکانی که قبل از خواب دوز کمی از عسل به آنها داده شده بود بهتر خوابیده بودند و کمتر سرفه کرده بودند نسبت به کودکانی که یا به آنها هیچ دارویی داده نشده بود یا شربت سرفه (دکسترومتورفان) به آنها داده شده بود.
دکتر «پائول» یکی از افرادی که در این زمینه تحقیق نموده اظهار میدارد؛ این برای اولین بار است که ثابت شده عسل میتواند درمان کننده باشد. وی اضافه مینماید طی قرنهای متمادی، پدربزرگها و مادربزرگها عسل را برای درمان توصیه میکردند. محققان بر روی ۱۰۵ نفر که در سنین ۲ تا ۱۸ سال بودند این تحقیق را انجام دادند، در شب اول به این افراد هیچ نوع تسکین دهندهای اعم از عسل و یا شربتهای سرفه داده نشده و صبح روز بعد؛ از والدین این افراد در مورد نحوهی خواب بچهها و میزان سرفههای آنان سؤال کردند در شب دوم، به بعضی از این بچهها عسل و یا شربت سرفه شیرین شده با عسل داده شده و بعضی دیگر هیچ چیزی دریافت نکردند سپس از والدین این بچهها سؤال شد. والدینی که کودکانشان قبل از خواب عسل دریافت کرده بودند خواب بچهها را بسیار بهتر و سرفهها را کمتر ارزیابی کردند.
نیروی درمانی عسل
دکتر «پائول» اظهار میدارد که نوع عسل در میزان درمانگری آن نقش مهمی دارد. عسل تیرهتر نسبت به عسلهای روشن آنتیاکسیدان بیشتری دارند و میزان تأثیرگذاری و درمانگری آنها زیادتر میباشد؛ البته عسلهای روشنتر هم دارای خاصیت درمانگری هستند. عسل نسبت به داروهای ضد سرفه بهصرفهتر میباشد و همچنین اثرات خوابآلودگی و گیجی و منگی را که در اثر استفاده از داروهای ضد سرفه در انسان ایجاد میشود، ندارد.
در بعضی از کودکان که از عسل برای درمان سرفه آنها استفاده شده بود اثرات جانبی دیده شده، والدین اندکی بیش فعالی در این کودکان مشاهده کردند نسبت به زمانی که از شربت سرفه برای تسکین آنها استفاده میکردند.
این نکته قابل ذکر است این اولین باری نیست که به این ماده شیرین بهعنوان یک درمانگر نگاه میشود. عسل از زمانهای بسیار قدیم در زمان یونان باستان و مصریان، برای درمان هر چیزی از زخمها گرفته تا نیش حشرات استفاده میشده است. زنبورها هنگام تولید عسل آنزیمی ترشح میکنند به نام «پراکسیدئیدروژن» که یک ماده آنتی باکتریال میباشد و ممکن است سودمندی عسل به خاطر وجود این آنزیم باشد. درمان سرفه و گلو درد با عسل ممکن است به خاطر حالت چسبناک بودن عسل باشد که سبب میشود به خوبی اثرگذار شود. به نظر میرسد که مرهمها و آرام بخشهایی نظیر عسل با تسکین بخشیدن به غشاهای مخاطی ملتهب، در حقیقت عامل سرفه را که همین غشاهای تحریک شده میباشند آرام میکند.
شربتهای سرفه که در دوران کودکی به خود ما نیز خورانده میشد، همین کار را انجام میدادند این شربتها با نرم کردن گلو سبب کاهش سرفه میشوند؛ علت این که بلافاصله پس از خوردن یک قاشق شربت سرفه احساس تسکین در گلوی خود میکنید وجود همین حالت چسبناکی در شربت میباشد نه خود دارو به تنهایی.
برخی از متخصصان اطفال معتقدند که استفاده از عسل برای کودکان زیر ۲ سال مناسب نمیباشد و در این تحقیق نیز کودکان ۲ سال به بالا مورد بررسی قرار گرفتند. پزشکان اطفال، خوردن عسل را چه بهعنوان دارو و چه بهعنوان یک ماده غذایی در کودکان زیر ۱ سال توصیه نمیکنند زیرا احتمال خطر مسمومیت بوتولیسم وجود دارد.
محققان معتقدند حتی اگر ثابت شود که عسل تأثیرگذاری کمی از نظر درمانی دارد ولی مطمئناً هیچ ضرر و آسیبی به بدن نمیرساند، این ماده غذایی بسیار سودمند بوده و در مقایسه با شربتهای سرفه خوشمزهتر میباشد.
دکتر «پائول» اظهار میدارد از اواخر سال ۲۰۰۷ که سازمان دارو و غذا آمریکا اعلام نمود شربتهای سرماخوردگی و سرفه به کودکان زیر ۶ سال داده نشود، تحقیق جدید بر روی عسل میتواند نگرانی والدین را از این که چه چیزی را جایگزین این داروها نمایند برطرف نموده و بهراحتی از عسل برای درمان کودکان خود استفاده کنند. وی همچنین معتقد است عسل بهعنوان یک داروی ضد سرفه دارای فوایدی هم میباشد و جایگزین بسیار مناسبی است برای داروهای شیمیایی است؛ (با توجه به اینکه عسل از زمانهای بسیار قدیم بهعنوان یک ماده علاجکننده بیماریها توصیه و همچنین استفاده میشده است).
دکتر پائول اظهار میدارد «من شخصاً بهعنوان یک دکتر داروساز همیشه از این که یک داروی شیمیایی را برای بیماران توصیه میکنم احساس رضایتمندی ندارم».